Μέλι από θυμάρι.

Μέλι κυθηρα

Είναι το διασημότερο προϊόν των Κυθήρων και αυτό οφείλεται στην υπέροχη γεύση του, διότι παράγεται από θυμάρι που δίνει και το ωραιότερο άρωμα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλια. Ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξιος Α΄ επέλεγε αποκλειστικά μέλι από τα Κύθηρα!
Γενικότερα, το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Στα Κύθηρα μεταξύ άλλων, υπάρχει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κυθήρων για την στήριξη των παραγωγών, την βελτίωση του προϊόντος, την σωστή τυποποίηση, και την αύξηση της παραγωγής. Μπορείτε να αγοράσετε πιστοποιημένο μέλι από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Κυθήρων, ή από τους παραγωγούς του νησιού.

Παξιμάδια λαδιού.

Παξιμάδια Κύθηρα

Όποιος τα δοκιμάσει για πρώτη φορά γίνεται φανατικός οπαδός τους από την πρώτη κιόλας στιγμή, και αυτό λόγω της μοναδικής νοστιμιάς τους, και της θρεπτικής τους αξίας. Προκαλεί εντύπωση η ποικιλία των τροφών με της οποίες συνδυάζονται γευστικά τα παξιμάδια, από βούτημα σε ροφήματα όπως τσάι, καφές, φασκόμηλο, γάλα, μέχρι μέσα στην σαλάτα, ή ακόμα και σκέτα. Στα Κύθηρα θα τα βρείτε παντού, είτε από τους φούρνους του νησιού που είναι και οι κυριότεροι παραγωγοί τους, είτε στα παντοπωλεία ή τα Super Market.

Σεμπρεβίβες.

Σεμπρεβίβες Κύθηρα

Σεμπρεβίβες σημαίνει ζουν για πάντα, ονομάζονται και «αμάραντα των Κυθήρων» τα λουλούδια με τα μικρά στρογγυλά κίτρινα άνθη. Τις βρίσκουμε σκαρφαλωμένες σε απόκρημνα βράχια, λες και η δυσκολία για να μαζευτούν ανταμείβεται έστω και με την αίσθηση της αιωνιότητας που συμβολίζουν. Φεύγοντας από το νησί μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας, ώστε να διατηρήσετε για πάντα ζωντανή την ανάμνηση των Κυθήρων.

Ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο Κύθηρα

Ελαιόλαδο ο ευλογημένος καρπός της ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης είναι το βασικότερο προϊόν στα Κύθηρα. Η καλλιέργεια της έχει ιστορία χιλιάδων ετών σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Στα Κύθηρα θα δείτε παντού μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες. Η ποικιλία ελιάς που ευδοκιμεί, εξαιτίας του καλού κλίματος είναι η Κορωνέικη. Κύπελλο με ολόκληρους καρπούς ελιάς (1450 πχ.), βρέθηκε σε πηγάδι στο ανάκτορο της Ζάκρου στην Ανατολική Κρήτη, δείχνει ότι από την Μινωική περίοδο χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της ελιάς στη διατροφή τους.

Enjoyed this article?

Subscribe to our RSS feed and never miss updates!

Compare listings

Compare